Alcoolul nu te face mare! - Campanie sociala pentru liceeni
home | media center | comunicat

Caravana "Alcoolul nu te face mare" a introdus in licee conceptul de "peer education"

Craiova, 12 noiembrie 2007

Educarea de la egal la egal, respectiv de la adolescenti catre adolescenti, este conceptul de baza cu care campania sociala "Alcoolul nu te face mare” a patruns in liceele din Romania. Cum? Stimulandu-i pe liceeni sa-si insuseasca mesajul campaniei si sa-l transmita mai departe colegilor.

Cel care te educa nu trebuie sa-ti fie neaparat superior ca varsta, inteligenta sau putere. Poate fi cineva de-o seama cu tine, care are cam aceleasi valori, foloseste acelesi cuvinte si iti dovedeste ca a parcurs cam aceiasi pasi ai intelegerii pe care i-ai putea parcurge si tu, firesc. Spre exemplu, o fata l-ar putea convinge mai usor pe un baiat sa nu consume alcool, mult mai repede decat poate ar reusi un director de scoala, oricata autoritate ar avea acesta”, a declarat Dr. Cristian Andrei, promotorul Caravanei „Alcoolul nu te face mare”. Faimosul doctor s-a intalnit pana in prezent cu aproape 2.000 de liceeni in timpul vizitelor incluse in Caravana – Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi, Ploiesti, Timisoara si Craiova.

Continuand seria concursurilor care sa-i transforme pe liceeni in comunicatori in randul generatiei lor, in baza conceptului de „peer education”, organizatorii campaniei anunta ca ultimele inscrieri in competitia de filmulete „Fii cool fara alcool!” se mai pot face pana pe 15 noiembrie 2007. Cei care doresc sa obtina marele premiu in valoare de 5.000 de ron trebuie sa scrie un scenariu si sa realizeze un film educativ, cu orice suport video, conform cerintelor publicate pe site-ul campaniei, www.alcoolulnutefacemare.ro.

Peste 1500 de CD-uri continand doua filme educative de scurt metraj – Ce inseamna sa fii cool si Pretul unei vieti sportive – care sunt acum incluse in metodologia orelor de consiliere si orientare profesionala, au fost distribuite liceelor din Romania, impreuna cu planurile de lectie care sa sustina eforturile dirigintilor in  elaborarea orelor de dirigentie cat mai atractive pentru adolescenti. Toate materialele didactice pot fi decarcate cu usurinta de pe site-ul campaniei.

Background:
Campania este organizata de  Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Inspectoratul General al Politiei Romane si Asociatia „Berarii Romaniei”. Lansarea ei la nivel national a avut loc pe 2 mai 2007, de Ziua Adolescentului. Proiectul „Alcoolul nu te face mare”are un „trecut”: in 2006, in liceele din Bucuresti, s-a desfasurat un program pilot. În perioada mai–iunie 2006, au fost distribuite materiale informative in toate liceele Capitalei. Campionul Mondial la Box Leonard Doroftei a vizitat atunci cateva licee, vorbindu-le copiilor despre performanta si succesul in viata. Concursul de site-uri “TreazNet”, derulat in perioada octombrie – decembrie 2006, s-a bucurat de un deosebit interes din partea liceenilor, in jur de 300 de elevi inscriindu-se cu lucrari in competitie.
Copyright © 2019 Berarii Romaniei. All rights reserved. Inspectoratul General al Poliției Române Inspectoratul Școlar al Municipiului București Asociația „Berarii României“