Alcoolul nu te face mare! - Campanie sociala pentru liceeni
home | media center | comunicat

Dr. Cristian Andrei ii invata pe liceeni cum sa fie cool fara alcool

Timisoara, 29 octombrie 2007

Inscrierile la concursul national de filme educative de scurt metraj, "Fii cool fara alcool!", ce face parte din campania nationala pentru liceeni, "Alcoolul nu te face mare", se apropie de final.

Liceenii din toata tara mai au la dispozitie doua saptamani pentru a scrie un scenariu si a realiza un film educativ, cu orice suport video, conform cerintelor publicate pe site-ul campaniei, www.alcoolulnutefacemare.ro. Castigatorul premiului in valoare de 5.000 de ron, va fi desemnat in urma voturilor vizitatorilor site-ului, precum si pe baza evaluarii unui juriu de specialitate, prezidat de Dr. Cristian Andrei, care este purtatorul de mesaj al campaniei si totodata promotorul Caravanei „Alcoolul nu te face mare”.

Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si Ploiesti sunt orasele prin care aceasta Caravana a trecut pana in prezent, peste 1200 de liceeni avand ocazia sa participe la intalnirile directe cu faimosul medic, dezbatand aprins pe tema consumului de alcool la varsta adolescentei. „Imi place sa le vorbesc liceenilor fara ipocrizie, sa le raspund nonsalant la toate curiozitatile. Trebuie sa le demonstrez in dezbatere ca se pot face petreceri fara alcool si ca un prieten adevarat este acela care nu-ti cere dovezi de amicitie ambalate la sticla”, a declarat Dr. Cristian Andrei.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Inspectoratul Scolar al Judetului Timis, prin Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica, pe un esantion de 956 de elevi din licee teoretice si vocationale, grupuri scolare si scoli de arte si meserii, 83% din adolescentii timiseni au declarat ca au consumat alcool la o ocazie. Dintre acestia, 78% au sustinut ca nu au consumat alcool in incinta scolii, preferand barurile si discotecile. Principalul motiv care a stat la baza consumului a fost „curiozitatea”, dar au existat si explicatii precum „sa ma dau mare”, „sa prind mai mult curaj”, „din constrangere” sau „de placere”.

Background:
Campania este organizata de  Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Inspectoratul General al Politiei Romane si Asociatia „Berarii Romaniei”. Lansarea ei la nivel national a avut loc pe 2 mai 2007, de Ziua Adolescentului. Tot in luna mai, peste 1500 de CD-uri continand cele doua filme educative de scurt metraj au fost distribuite liceelor din Romania, impreuna cu planurile de lectie care sa sustina eforturile dirigintilor in  elaborarea orelor de dirigentie cat mai atractive pentru adolescenti. Peste 10.000 de liceeni au luat contact pana acum cu mesajul campaniei.

Proiectul „Alcoolul nu te face mare”are un „trecut”: in 2006, in liceele din Bucuresti, s-a desfasurat un program pilot. I
n perioada mai–iunie 2006, au fost distribuite materiale informative in toate liceele Capitalei. Campionul Mondial la Box Leonard Doroftei a vizitat atunci cateva licee, vorbindu-le copiilor despre performanta si succesul in viata. Concursul de site-uri “TreazNet”, derulat in perioada octombrie – decembrie 2006, s-a bucurat de un deosebit interes din partea liceenilor in jur de 300 de elevi inscriindu-se cu lucrari in competitie.           
Timisoara, 29 octombrie 2007

Copyright © 2019 Berarii Romaniei. All rights reserved. Inspectoratul General al Poliției Române Inspectoratul Școlar al Municipiului București Asociația „Berarii României“